Κύπρος: Παραιτήθηκαν ο υπουργός Άμυνας και ο Α/ΓΕΕΦ.

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλλαν ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Κώστας Παπακώστας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, έκανε αμέσως δεκτές τις παραιτήσεις.

Οι παραιτήσεις έγιναν γνωστές με σχετική ανακοίνωση μετά το πέρας των εργασιών του υπουργικού συμβουλίου στη Λευκωσία.

Μεταφορικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας μεταβαίνει στην Κύπρο μεταφέροντας εξειδικευμένο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας κατόπιν αιτήματος που υπέβαλλε το υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

————————————–

Βίντεο της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος” με στιγμιότυπα από τους κυπριακούς τηλεοπτικούς σταθμούς:

http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis-Kypros/22/73826

—————————————-

Δυστυχώς, ο απολογισμός από την τρομερή έκρηξη που σημειώθηκε στη Ναυτική Βάση είναι δραματικός: Σύμφωνα με πληροφορίες, 10 αξιωματικοί και πέντε πυροσβέστες φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους. Άλλες πληροφορίες μιλούν για 12 συνολικά νεκρούς και η εκτίμηση συνεχώς ανεβαίνει. Αναμένεται συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις.

Η έκρηξη οφείλεται στο ότι υπήρχαν 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας, τα οποία είχαν κατασχεθεί από πλοίο που κατευθυνόταν στη Συρία, από τα οποία πήραν φωτιά τα δύο. Τα είχαν αφήσει στη βάση οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αρμόδιος υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε εκφράσει την ανησυχία του για την ασφάλεια, αφού βρίσκονταν δίπλα σε σταθμό ηλεκτρικού ρεύματος. Από τις εκρήξεις προκλήθηκε διακοπή ρεύματος στους σταθμούς Μονής και Βασιλικού. Σύμφωνα με το sigmalive.com, μαρτυρία ατόμου που εργαζόταν στο στρατόπεδο, αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα κοντέινερ παρουσίαζαν εικόνα διόγκωσης εδώ και τρεις μήνες και για το γεγονός αυτό ήταν ενήμερο το ΓΕΕΦ. Στην περιοχή έχει ήδη μεταβεί ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.

—————————————–

Κατάσταση χάους έχει προκληθεί στη στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Ζύγι, καθώς λίγο πριν από τις 6 το πρωί σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» από τον διαδικτυακό της κόμβο, οι εκρήξεις οφείλονται σε πυρκαγιά σε δύο εμπορευματοκιβώτια με πυρίτιδα. Στη Βάση έχουν σπεύσει κλιμάκια και συνεργεία διάσωσης από όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες.

Άγνωστος είναι μέχρι στιγμής ο αριθμός των τραυματιών ενώ ασθενοφόρα ακόμα και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων έχουν μεταβεί στη σκηνή.

Από τις εκρήξεις ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας – Λεμεσού στο ύψος της κοινότητας Μαρί έχει γεμίσει από θραύσματα. Δύναμη της Αστυνομίας βρίσκεται στο σημείο για να καθαρίσει το δρόμο και να ρυθμίσει την κίνηση.

Πολύ χαμηλή ορατότητα και έντονη μυρωδιά καμένου επικρατεί στον παλαιό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού κοντά στο Βασιλικό και στο Μαρί.

Η Αστυνομία έχει μπλοκάρει την έξοδο του παλαιού δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού που οδηγεί στο Μαρί και δεν επιτρέπει την είσοδο ούτε στους εργαζομένους στο Βασιλικό. Τα μόνα οχήματα που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο είναι ασθενοφόρα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, λίγα λεπτά πριν τις έξι το πρωί ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος, ενώ στον ουρανό ανυψώθηκε ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, «υπήρχαν 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας, πήραν φωτιά τα δύο και σημειώθηκαν πολύ μεγάλες εκρήξεις». Η εκπρόσωπος δήλωσε ότι ενδεχομένως να υπάρχουν και τραυματίες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι διακοπές ρεύματος μπορεί να οφείλονται και σε αυτό το λόγο.

ΠΗΓΗ: defence-point.gr