το κείμενο της τελευταίας Ημερήσιας Διαταγής του στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου

Παραδίδω σήμερα με απόφαση του ΚΥΣΕΑ τα καθήκοντα του Αρχηγού του ΓΕΣ, μετά από 41 χρόνια υπηρεσίας.

Χαιρετώ με σεβασμό τις πολεμικές σημαίες των Σχηματισμών, Συγκροτημάτων και Μονάδων. Στρέφω ευλαβικά τη σκέψη μου στη μνήμη των αθάνατων νεκρών, των ανά τους αιώνες αγώνων του Έθνους και των πεσόντων στην εκτέλεση του καθήκοντος κατά την ειρηνική περίοδο.

Σας διαβεβαιώνω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια, που είχα την τύχη να υπηρετήσω την Πατρίδα μου από τη θέση του Αρχηγού του ΓΕΣ. Ο Ελληνικός Στρατός αποτελεί την αιχμή του δόρατος του Έθνους, είναι αποφασιστικός παράγων στα χέρια της ηγεσίας για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγικής.


Στη διάρκεια αυτών των δύο τελευταίων ετών πιστεύω ότι, ο Στρατός Ξηράς επιτέλεσε σημαντικότατο έργο όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο αλλά και στο εξωτερικό συμμετέχοντας σε διάφορες αποστολές Διεθνών Οργανισμών.

Αυτό επετεύχθη με συνεχή αναβάθμιση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας ώστε να αποτελεί όχι απλά δύναμη αποτροπής αλλά και δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Συνεργαστήκαμε μέσα σε πνεύμα σύμπνοιας, διατηρήσαμε υψηλό φρόνημα, καλλιεργήσαμε συνειδητή πειθαρχία, ανεβάσαμε το επίπεδο εκπαιδεύσεως και επιχειρησιακής ετοιμότητας, επιδιώξαμε και κάναμε πράξη την ισόρροπη ανάπτυξη των Όπλων και των Σωμάτων και φέραμε επιτυχώς σε πέρας την αναδιοργάνωση όπως αυτή εγκρίθηκε από τα θεσμικά όργανα (ΑΣΣ – ΣΑΓΕ – ΣΑΜ) την 11 Απριλίου του 2011 και που με εντολή του τότε Υπουργού Εθνικής Αμύνης προχωρήσαμε στην υλοποίηση της, με έμφαση τη διατήρηση των επιπέδων διοικήσεως που επιτρέπουν την αποτελεσματικότερη διοίκηση και έλεγχο των Μειζόνων Επιχειρησιακών Σχηματισμών και των Σχηματισμών.
Παράλληλα, το ηθικό, η εμφάνιση, η πειθαρχία, η ασφάλεια και η εκπαίδευση του προσωπικού, η επιχειρησιακή σχεδίαση και ετοιμότητα, η ποιότητα και η συντήρηση του υλικού, βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο.

O Ελληνικός Στρατός δι΄ιδίων μέσων με το Μηχανικό, οχυρώνει Έβρο και Νησιά για να μηδενισθούν οι απώλειες του ανθρωπίνου δυναμικού, από τυχόν ενέργεια του εξ ανατολών εχθρού. Ιδιαίτερα η κατασκευή της Α/Τ Τάφρου στην περιοχή του Έβρου προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και ήδη έχει ολοκληρωθεί το ήμισυ των συνολικά 130 χιλιομέτρων.

Οι συνθήκες διαβιώσεως του προσωπικού μας, βελτιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό και έχει δρομολογηθεί η παρά πέρα βελτίωσή τους, παρά τη σημαντική συρρίκνωση του λειτουργικού Π/Υ του ΓΕΣ.

Το έργο αυτό, ήταν έργο δικό σας. Οφείλεται στη μεθοδική επιτελική εργασία, στη χρηστή ανθρωποκεντρική διοίκηση σε όλα τα επίπεδα, στο πνεύμα ανησυχίας, στο υψηλό αίσθημα ευθύνης, στην εργατικότητα και στη διάθεση προσφοράς από όλους σας.

Με τη στάση και την επιτυχία σας αυτή, ασκώντας πραγματικό λειτούργημα, παρά τη δραστική μείωση των αποδοχών σας την τελευταία διετία, φανήκατε αντάξιοι της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών της πολιτείας και της ηγεσίας και εργασθήκατε με όλες σας τις δυνάμεις.
Για αυτό σας ευχαριστώ και σας ευγνωμονώ. Σας καλώ δε να συνεχίσετε και υπό το νέο Αρχηγό, με τον ίδιο ζήλο, για ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα, για το καλό του Στρατού μας και της Πατρίδας μας.
Η σταθερή πλεύση του Στρατού στηρίζεται στους θεσμούς, στις παραδόσεις, στις αξίες, στους νόμους που διέπουν την λειτουργία τους και στην γραμμή διοικήσεως, η οποία πρέπει να διατηρείται ανεπηρέαστη, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που την εξασκούν.
Απευθυνόμενος στους διοικητές όλων των κλιμακίων, αλλά και σε όλα τα στελέχη θα ήθελα να τους επισημάνω ότι δεν πρέπει να ξεχνούν ποτέ ότι διοικούν ανθρώπους που έχουν ικανότητες και αρετές, αλλά και ιδιαιτερότητες και προβλήματα. Γνωρίστε τους καλά, αξιοποιήστε τους.

Ενδιαφερθείτε για τα προβλήματα τους και βοηθήστε τους. Μην παραλείπετε να το κάνετε αυτό για όλους ανεξαιρέτως από τον απλό στρατιώτη μέχρι τον υποδιοικητή σας, αλλά και για κάθε συνάδελφο.

Διοικήστε δια του προσωπικού σας παραδείγματος. Σεβαστείτε την προσωπικότητα κάθε υφισταμένου σας, όσο μικρός κι αν είναι.

Να είσθε βέβαιοι ότι με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσετε την απόλυτη εμπιστοσύνη των υφισταμένων σας και θα επαυξήσετε την ποιοτική υπεροχή των Ενόπλων μας Δυνάμεων που είναι σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος και εξισορροπεί την αριθμητική υπεροχή του αντιπάλου.

Ο Μέγας Αλέξανδρος τόνιζε ότι το ηθικό και η αναγνωρισιμότητα της ισχύος καθώς και ο ανθρώπινος παράγων είναι το 75% της μαχητικής ισχύος και το υπόλοιπο είναι οι λοιπές συνιστώσες που την απαρτίζουν.

Σε κάθε όμως περίπτωση ο ηγέτης πρέπει να διακρίνεται από «Ρώμη και Τάχος Διανοίας»...



Στο νέο Αρχηγό του ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Ζιαζιά απευθύνω θερμά συγχαρητήρια για την πολύ τιμητική τοποθέτησή του. Του εύχομαι να έχει καλή επιτυχία στο έργο του.

Στους Έλληνες, οι οποίοι τιμούν τον Ελληνικό Στρατό και τον φέρουν πρώτο στην εμπιστοσύνη τους και διέρχονται σήμερα δύσκολες στιγμές λόγω της δυσχερούς δημοσιονομικής κατάστασης, θα ήθελα να τους διαβεβαιώσω ότι πίστευα και πιστεύω στις μοναδικές δυνατότητες και αρετές τους και να τους πω :

«ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΗ ΤΑΧ’ ΑΥΡΙΟΝ ΕΣΕΤ’ ΑΜΕΙΝΟΝ»

που σημαίνει ότι αναγκαιεί να έχουν θάρρος, διότι ασφαλώς το αύριο θα είναι καλλίτερο. Όπλο των Ελλήνων ήταν, είναι και θα είναι η πίστη στις αρχές και τις ηθικές αξίες που δεν είναι δυνατό να τις ξεριζώσει κανείς.

Το χρονικό διάστημα των 41 ετών κατά το οποίο υπηρέτησα ως Αξιωματικός, υπήρξα Στρατιώτης πιστός στο Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους και της Δημοκρατίας. Θα παραμείνω Στρατιώτης και δεν θα υποστείλω την Γαλανόλευκη μέσα από την ψυχή μου όπως άλλωστε την τηρούν ψηλά οι απανταχού Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδος.

Ευχαριστώ το θεό που με αξίωσε εδώ στο αρχαιότερο Πνευματικό Ίδρυμα της Ελλάδος, τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, να ξεκινήσω ως Εύελπις και να ολοκληρώσω ως Αρχηγός του Στρατού υπηρετώντας πάντα την Ελλάδα και τη Δημοκρατία.

πηγή